Aktualitások

Elhivatottság nélkül senkinek nem ajánlom ezt a hivatást!

Dr. Szigeti Gábor állatorvossal, a szegedi Vezér Állatorvosi Központ vezetőjével beszélgettünk hivatásáról, családról, állatszeretetről.

Miért döntött az állatorvosi szakma mellett?

Ez az a kérdés, amelyet nagyon sokan, nagyon sokszor feltettek már nekem, és igazából pontosan soha nem tudtam rá válaszolni. Az állatorvoslást azt gondolom mindenképpen családi példa hatására választhattam, hiszen édesapám állatorvosként dolgozott, így már gyerekként bepillantást nyerhettem ebbe a gyönyörű hivatásba.

Kiknek javasolja az állatorvosi szakmát? Hogy néz ki egy átlagos munkanapja? Milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valaki kiváló állatorvos legyen?

Ehhez a szakmához rendkívül nagy elhivatottság és alázat szükséges, ezen képességek, valamint állatszeretet nélkül senkinek nem ajánlom ezt a gyönyörű hivatást. Az állandó készenlét, és a rendkívül szerteágazó ismeretek szükségessége teszi egyben nehézzé, ugyanakkor rendkívül változatossá napjaimat. Minél több időt igyekszem rászánni a szakmai továbbképzésekre is, hiszen a tudomány folyamatosan fejlődik, és a szakmai igényesség megköveteli, hogy lépést tartsak vele. Az egészhez elengedhetetlenül fontos családom állandó támogatása, és megértése, hogy lényegében semmit nem tudnak velem előre tervezni, hiszen bármikor jöhet egy-egy sürgős eset.

Vannak hobbyállatai? Mesélne pár mondatban róluk?

Otthon nincsenek állataink, szüleimnek van egy gyönyörű golden retrieverük hozzájuk megyek ki családommal, ha a gyerekek kutyázni akarnak. Ahogy nőnek a gyerekeim, egyre többet járnak be a rendelőbe, egy kis állatsimogatásra, úgyhogy érzem, hamar eljön az idő, amikor szeretnének egy saját kisállatot.

Mikor nyitotta a szegedi állatorvosi rendelőt, milyen specialitásokkal várják a gazdikat és kedvenceiket? Milyen plusz szolgáltatásokat nyújtanak?

Szegeden már 2001 óta dolgozok állatorvosként, azonban a mostani csapattal a Vezér Állatorvosi Központot 2013 januárjában nyitottuk meg a Klapka téren, ahol végre minden egy helyre került, és így olyan szolgáltatásokat tudunk egy helyen nyújtani, amely így a maga nemében egyedülálló régiónkban.

 

Vezér Állatorvosi Központ Szegeden

Rendelőnkbe főként pályázat útján sikerült a legmodernebb diagnosztikai berendezéseket beszerezni, így rendelkezünk digitális röntgenkészülékkel, ultrahanggal, endoszkóppal, valamint saját hematológiai, és kémiai laborgépünk segít a minél pontosabb diagnózis felállításában. Megnyitottuk az Univerzoom Állatok Áruházat, ahol minden kisállattartáshoz szükséges eszközt, tápokat, kellékeket beszerezhetnek kedves vásárlóink, valamint állatgyógyszertárunkban gyógytápokkal, valamint gyógyszerek széles választékával várjuk a hozzánk betérőket. Állatkozmetikánkban pedig kolléganőnk várja a szépülni vágyó négylábú vendégeit.

Mit tart eddigi praxisában a legnagyobb szakmai eredményének? És mit tart a legnagyobb kudarcának?

Mindenképpen szakmai eredményeim közé sorolnám szegedi állatorvosi központunk létrehozását, hiszen ahogy mondtam a maga komplexitásában egyedülálló a régióban! Minden egyes sikeres, gyógyulást sikerként könyvelek el, amely megerősít abban, hogy tovább folytassam ezt a gyönyörű hivatást.

Mint minden orvosi munka, az állatorvoslás is sem csak sikerekről szól: egy-egy sikertelen esetből megpróbálom leszűrni a tanulságokat, és további fejlesztésekkel, szakmai fejlődésemmel igyekszem, hogy ez minél ritkábban történjen meg. Mint minden sikertelenséget, így az elmúlást sem lehet megszokni, azonban el kell fogadnunk, hogy a természet törvényein néha sajnos nem tudunk változtatni.

Melyek a legfontosabb dolgok, szempontok, amelyeket egy felelős gazdának javasol - a tartott állat fajától függetlenül?

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a leendő kedvencünk környezeti igényeivel és egyéb szükségleteivel, és csak utána döntsünk, hiszen az ismeretek hiánya, valamint állatunk elhanyagolása mind oda vezethetnek, hogy az ember-állat kapcsolat a gazdi számára csak nyűggé válik, kisállatunk pedig szenved a nem megfelelő körülmények miatt. Ajánlom mindenkinek, hogy a felelős döntés meghozatala előtt mindenképpen kérje ki szakember véleményét, Megfelelő választás esetén kisállatunk tényleg családi kedvenccé válik, egy igazi családtaggá, gyermekeink jó barátjává.

Elcsépeltnek tűnő mondás, hogy időben forduljon állatorvoshoz baj esetén - alá tudná támasztani ezen szabály fontosságát?
Minden esetben azt kell megértenünk, hogy a gazdik általában nem szakemberek, és gyakran az általuk észre nem vett, vagy észlelt, de nem fontosnak gondolt tünet súlyos betegségek, bevezető tünete lehet. Bizonyos betegségek esetén a nem időben megkezdett gyógykezelés visszafordíthatatlan elváltozásokhoz (pl: májelégtelenség, veseelégtelenség) vezethet! A fentiek figyelembevételével, ha kedvencünk szokatlan módon viselkedik, esetleg lázas, viselkedése megváltozik, étvágytalan, ha tehetik, mindenképpen forduljanak állatorvoshoz!

2016.02.19.