Aktualitások

Hőségriadó! Avagy hogyan védjük állatainkat a kánikulában?

Hőségriadó! Avagy hogyan védjük állatainkat a kánikulában?

 

A nyári hónapok rekorddöntögető hőhullámai embert, állatot egyaránt megviselik. A megnövekedett hőterhelés és UV-B sugárzás háziállataink számára is veszélyt jelent.

Fontos, hogy a legforróbb déli órákban ők is árnyékos helyre húzódhassanak, illetve mindig biztosítsunk friss (nem jéghideg!) vizet korlátlan mennyiségben. Ha sétára indulnak kutyájukkal, mindenképp vigyenek magukkal neki is vizet, illetve itató tálat. Kerüljük a hosszas sétákat, illetve a kutyát ne tegyük ki komolyabb terhelésnek; például ne futtassuk kerékpár mellett, ami nemcsak növeli a hőguta kockázatát, de még balesetveszélyes is! A séták időpontját ajánlott a nap kevésbé meleg óráira időzíteni.

Sokan indulnak ilyenkor hosszabb utakra autóval, azonban nem árt tudni: a gépkocsik belseje ilyenkor üvegházként begyűjti és tárolja a meleget, így a napon hagyott autóban a kintinél jóval magasabb hőmérséklet is kialakulhat. Ezért nem ajánlott kedvenceinket a parkoló autóban hagyni; ha mégis erre kényszerülnénk akkor ezt minél rövidebb ideig tegyük ezt és az ablakokat félig húzzuk le!

Nem is gondolnánk, de a városi környezetben a hőterhelés nagyobb veszélyt jelent társállataink számára. A fém, beton és aszfaltozott felületek eltárolják a hőt és hősugárzás formájában engedik ki. Állataink ezekhez a sugárzó felületekhez jóval közelebb vannak. Sokan ismerik az érzést, amikor a forró beton még a cipő talpán keresztül is égeti a talpat. Ezt érzik az állatok is, méghozzá, mind a négy talpukon, sőt a hasukon is! Ezért tartsuk távol társállatainkat az átforrósodott felületektől, illetve a ház körüli sétát érdemes hajnalban vagy kora este megejteni.

Mit tegyünk, ha mégis bekövetkezik a baj? Először is fontos a tünetek időben való felismerése. A hőtorlódást, hőgutát kapott állatok testhőmérséklete a normális 38-39 oC helyett 41-43 oC-ra emelkedik; ekkor főleg az idegrendszeri tünetek dominálnak: elesettség, levertség, eszméletvesztés, esetenként görcsök. Ilyenkor első lépésben gondoskodni kell az állat hűtéséről; langyos-hűvös vízzel kell locsolni a bundáját, majd szállítás idejére átnedvesített törülközőbe kell csavarni a testét. A gyors beavatkozás létfontosságú; csak az időben elkezdett gyógyszeres és infúziós terápia esetén biztos a szövődménymentes gyógyulás, tehát mielőbb kerüljön kedvence állatorvoshoz!

További kérdéseikkel forduljanak kollégáinkhoz!!

Vezér Állatorvosi Központ

Univerzoom Állatok áruháza
6724 Szeged Klapka tér 10.
Nyitva tartás: H-P.:9-19, Szo.: 9-13

Tel.:06/62-652-371
dr. Szigeti Gábor Tel.: 06/70-429-07-63
dr. Nagy Péter Tel:06/70-429-07-64

dr. Szabó Ildikó Tel.:06/70-432-44-55
www.szegediallatorvos.hu
e-mail:szegediallatorvos@gmail.com

2013.09.28.