Aktualitások

A vadászgörény tartás szórakoztató, de felelősséggel jár!

A vadászgörények nagyon vagány és szórakoztató társak lehetnek, azonban mielőtt a tartásukra adjuk a fejünket, alaposan át kell gondolnunk, valóban a görény-e a számunkra megfelelő kis kedvenc.

A vadászgörények nagyon élénk, örökmozgó kis jószágok, akik szinte állandóan rosszaságon törik a fejüket. Ezért ha a gazdi nem tud naponta legalább 3-4 órahosszát szánni a velük való foglalkozásra, játékra, nevelésre, könnyen kezelhetetlenné válhatnak. Nagyon ragaszkodó, értelmes társállatok, de ahhoz, hogy mind az állatnak, mind a gazdának élmény legyen az együtt töltött idő, figyelembe kell vennünk a hatalmas mozgásigényüket, örök játékosságukat.

A görényeket akár kint, a szabadban épített ketrecekben-kifutókban, akár a lakásban is lehet tartani. Ha kint alakítunk ki számukra ketrecet, ügyeljünk rá, hogy az védje őket az időjárás viszontagságaitól, valamint szökésmentes legyen. Mindenképpen legyen a ketrecben elhúzódásra alkalmas alvóláda, játékra- pihenésre használható függőágy, alomtálca, etető-, itatótálka. Az utóbbiak készülhetnek kerámiából, vagy súlyos aljuk legyen, hogy ne tudják fellökni a görik a nagy ugrálás közepette.

Ha a görényeket a lakásban szeretnénk tartani, mindenképpen próbáljunk meg számukra biztonságos környezetet kialakítani, a kezdeti időkben pedig felügyelet nélkül ne hagyjuk őket. Zárjuk le azokat a részeit a lakásnak, ahová bemászhatnak, beszorulhatnak, a szobanövényeket, tárgyakat, amikben kárt tehetnek, illetve amik bennük kárt okozhatnak, rakjuk el előlük. Teljes mértékben nem lehet egy lakást görénybiztossá tenni, de törekedni kell rá. Játékokról minél nagyobb mennyiségben gondoskodjunk, hogy lekössük az állatkákat. Ilyen célra megfelelnek a labdák (szétrágható, lenyelhető ne legyen!), nagy, hajlítható műanyag csövek, kartondobozok, wc-papír gurigák, plüssjátékok (szintén apró, lenyelhető részei ne legyenek!).

A vadászgörények húsevő állatok, ezért alapvetően fehérjére, zsírra, kis hányadban pedig szénhidrátra és rostra van szükségük. A növényi eredetű táplálékok nehezen emészthetőek számukra, sok szénhidrátot tartalmaznak, ezért nem ajánlatos nekik zöldséget-gyümölcsöt adni, legfeljebb jutalomfalatként, kis mennyiségben. Étlapjukon szerepelhetnek a száraz kutya-macskatápok, ezekből azonban mindenképpen jó minőségűt vásároljunk, a garantáltan magas hústartalom miatt. Elérhetőek kimondottan görényeknek kifejlesztett tápok is. Ha nagy részben száraz eledelt etetünk velük, mindig biztosítsunk számukra friss vizet és mellette kapjanak nedves eledelt is (így ugyanis meg tudjuk előzni a veseműködés beszűkülését és a húgykövek kialakulását). Ha pedig otthonosan érezzük magunkat a konyhában, különféle húsokat (pl. csirke, sertés, marha) is süthetünk, megfőzhetünk görényeink számára (fűszermentesen!). Mivel ahogyan már mondtuk, a vadászgörények teljes mértékben húsevő állatok, a növényi eredetű ételeken túl nem igénylik a tejtermékeket sem, mint például a tej, túró, sajt. Ezeket is nehezen tudják lebontani, ezért különböző emésztőszervi megbetegedéseket okozhatnak esetükben.

Vadászgörény.jpg2

A görényeket tarthatjuk egyedül, illetve csoportosan is. Utóbbi esetben viszont figyelembe kell vennünk, hogy a nem ivartalanított állatok (főleg hímek) sokszor nem tűrik meg egymást az ivarérést követően. Az ivartalanítást nemcsak emiatt érdemes átgondolni, hanem más érvek is szólnak a műtét mellett. Egyrészt, ha nem kívánunk görény-tenyésztőkké válni, akkor megvéd minket a nem kívánt szaporulattól, továbbá a nőstények esetében megelőzhetjük az úgynevezett "túltüzelést", ami végső soron az állat csontvelő károsodás miatti halálát is okozhatja!

Mint minden társállatnak, a vadászgörényeknek is szükségük van védőoltásokra, ha egészségben akarjuk őket tudni magunk mellett. 8-10 hetesen érdemes nekik beadni a legelső oltást, ami szopornyica ellen védi őket. 2-3 héttel később ugyanezen oltást megismételve alakul ki bennük a megfelelő védettség. Ha társaságba járunk a görikkel, utazunk velük, utcán sétáltatjuk őket, a veszettség elleni immunizálás is erősen megfontolandó. Mindkét védőoltást évente kell ismételni.

Ha további részletekre is kíváncsiak, kérjük bátran keressenek fel bennünket Szegeden a Vezér Állatorvosi Központban!

2013.09.28.