Aktualitások

Az állatok is szenvednek az allergiától

Sokaknak sajnos nagyon is ismerősen cseng az allergia szó, hiszen az év bizonyos időszakában együtt kell élniük a betegség kellemetlen tüneteivel, az orrfolyással, kötőhártya-gyulladással, valamint a kellemetlen légúti tünetekkel. A jelenség hátterében a szervezet túlreakciója áll valamely számára idegen anyag, ún. allergén hatására.

Kedvenceink is lehetnek allergiásak!

Tisztában kell lennünk azonban, hogy az allergia kedvenceink körében is nagyon gyakori a probléma, bár leggyakoribb tünetei kicsit eltérőek. Háziállataink körében elsősorban a bőr és szőrtünetek fordulnak elő leggyakrabban,  kipirult, viszkető bőrterületek, szőrhullás, vakarózás, fülrázás formájában. Mivel a legkülönfélébb kóroki tényezők okozhatják a fent említett tüneteket, ezért mindenképpen tisztában kell lennünk a leggyakoribb kiváltó okokkal.

Az allergia okának kiderítése sem mindig könnyű feladat, hiszen állataink rendívül sokféle idegen anyaggal kerülnek kapcsolatba, amelyek kiválthatják a túlzott reakciókat. Gyakran az allergének hatása összeadódik, így az egyébként önmagában tüneteket nem okozó allergén, más allergénekkel együtt kifejezett allergiát okozhat.

Mivel állataink nem izolált steril környezetben élnek ezért a gazdi felelőssége abban áll, hogy az allergének felvételének mennyiségét, amennyire csak lehet, csökkentse. Az allergia jellege állataink élete során változhat, és előfordulhat olyan eset is, amikor már a szervezet egyes saját összetevőit is idegenként érzékeli. Így kialakulhatnak autoimmun betegségek háziállataink körében is, amelyek kezelése sokszor nehézkes lehet.

Az allergiát okozó anyagok legtöbbször környezetünkben fordulnak elő. A környezeti allergének között elkülönítünk egész évben előforduló, és tüneteket okozó kóroki tényezőket, például házi poratkákat, de gyakran akár emberi hámsejtekre is vakarózhat kedvencünk!

Létezik szezonális allergia is, mely legfőképpen a fák, füvek, valamint egyes gyomok pl.: parlagfű miatt jelentkezik, és általában nagyon markáns tünetekkel jár. Szerencsére a kezelésre adott gyógyszerekkel viszonylag jól befolyásolhatóak a tünetek, a kérdéses időszak elmúlásával az állat tünetmentesé válik.

Szintén gyakran fordul elő a bolhanyál- allergia, más néven bolha ekcéma, amely a kutya környezetében előforduló bolháktól ered. Ebben az esetben a csípések során a bolha nyálában lévő allergének váltják ki kedvencünk viszkető, kipirult bőrterületeit. Ehhez elég 1-2 bolha jelenléte, tehát a védekezéshez mindenképpen szükség van a bolhák elleni teljes körű és rendszeres védelemre.

Mi lehet az oka az egész év során előforduló allergiának?

Kellemetlen, amikor állandó, egész év folyamán előforduló ún. aszezonális allergiával állunk szemben, hiszen ilyenkor szinte állandósulnak a tünetek. Gyógyszerekkel ugyan a tünetek enyhíthetőek, azonban a hosszan tartó kezelés szükségessége miatt gyakoriak a nem kívánt mellékhatások, ami miatt használatuk megfontolandó.

Ilyenkor különösen nagy jelentősége van az allergia okának kiderítésének, hogy a lehetséges allergén anyagokat minimalizáljuk. Pl.  gyakori a táplálék allergia, amely során az állatunk tápláléka tartalmaz olyan összetevőket (pl: csirkehús, stb) amely allergiát okoz. Bizonyos fajtáknál (pl: West Highland White, Mops, stb.) gyakoribb a betegség, de a közhiedelemmel ellentétben keverék kutyáknál is egyre gyakrabban látjuk. Ha tehetjük, mindenképpen igyekezzünk jobb minőségű, megfelelő tápot vásárolni, és ne csak állatorvosunk kezelésétől várjuk a probléma megoldását. A kezelés ugyanis csak a tünetek enyhítését jelentheti, ezért amennyiben azt tapasztaljuk, hogy egy új táp etetésének kezdete után akár pár nappal kedvencünk nyugtalan, sokat vakarózik, bőre a testhajlatokban, a fül belső oldalán kipirult, mindenképpen gondoljunk eleség allergiára!

Ilyenkor kezdhetjük el az ún. eliminációs diétát, amely során egy-egy gyakori allergéntől mentes tápra váltunk, és várjuk a tünetek megszűnését. Szerencsére már nagyon sokféle állatorvosi diétás táp áll rendelkezésünkre. A megfelelő választáshoz mindenképpen kérjék állatorvosaink segítségét!

A módszer hátránya, hogy lényegében próbálgatáson alapul, ezért  gyakran időigényes, hiszen csak 3-4 hét megfelelő diétás táp adása után várhatunk változást, a tünetek enyhülését. Gyakori, hogy hosszú ideig tartó táp váltogatása sem hoz eredményt, ezért a látszólag olcsó módszer valójában sokkal több pénzbe, és időbe kerül , mint a modern módszerek:

Hogyan lehet a leggyorsabban kideríteni az allergia okát?

Az allergén keresésének folyamata jelentősen meggyorsítható vérvétellel, amely során a vérből kimutatható ellenanyagokból következtethetünk az allergénekre. Így egyetlen vizsgálattal tisztában lehetünk pl. az allergiát okozó tápösszetevővel, így a célzott diétát azonnal megkezdhetjük. A vérvizsgálat ára az utóbbi időben jelentősen csökkent rendelőnkben, így könnyen elérhető,  lehetséges opcióvá vált a gazdi számára!

További részletekről, és lehetséges kezelési lehetőségekről  érdeklődjenek állatorvosainknál!

2014.06.01.