Aktualitások

Egy lakásban a macskával

Ha azon gondolkozunk, hogy életünket megosztjuk egy cicával, akkor a következő dolgokat kell figyelembe vennünk

2kittieserik kicsiA macskák igen önálló személyiségek, mondhatni "magányos vadászok", de ezen személyiség jegyek ellenére kiválóan képesek alkalmazkodni családjuk életéhez. Minden családtagnak más és más szerepkört tulajdonítanak, és mindenkit másként szeretnek. Önállóságuk ellenére sok figyelmet, törődést és szeretetet igényelnek. A kinti cicák sokkal függetlenebbek, mint lakásban tartott társaik, a szobacicák jobban kötődnek gazdáikhoz és több odafigyelést és szeretetet követlenek meg gazdáiktól.

 

Új családtag

Az új családtag érkezése megváltoztatja a család eddigi életét: nagyon fontos, hogy cicánkat családba érkezése után vigyük el állatorvosunkhoz, aki ellátja a szükséges védőoltásokkal és külső- belső élősködők elleni kezelésekkel. Nagyon gyakori macskáknál a fülatkák általi fertőzés, valamint a bélférgesség, amit állatorvosunk könnyedén kezelni tud. A védőoltások beadatása egy szobacica esetén is évi rendszerességgel ajánlott, mert bizonyos kórokozókat cipőtalpon keresztül be tudunk vinni a lakásba, melyek gondot okozhatnak. Gondoljuk a megelőzésre, védjük meg őket a fertőzésektől.

 

Szőrápolás

A benti cicák a lakáson belöl állandó hőmérsékleti és fényviszonyokhoz vannak szokva, ennek megfelelően reagál szervezetük. Ennek következtében a nem ivartalanított macskák egész évben fogamzó képes ciklusoknak megfelelően várják párjuk megérkezését. Ezért javasolt ivartalanításuk, mely nagyban megkönnyíti a cica és a gazda életét is, növeli az állat élettartamát és mentesíti a hormonális hatások által kiváltott viselkedésbeli változásoktól. Egy lakásban élő cica egész évben hullajtja bundáját, nem csak ősszel és tavasszal, mint a kint élő társaik. Ez a szőrhullajtás folyamatos ápolást és a környezet rendszeres tisztán tartását igényli.

A cicák bundája és karmai igényelhetnek rendszeres karbantartást, melyet gazda vagy egy szakavatott kisállat kozmetikus tud biztosítani kedvencünk számára. A karmok élezését, koptatását lakáson belül macskabútorok, kaparófák segítségével tudjuk kedvencünk számára biztosítani.

 

Etetés

02627-Cats-eating-from-a-bowl-white-background

 

Egy macska akkor érzi jól magát a lakáson belül, ha lakókörnyezete tiszta, rendezett, és higiénikus. Nagyon fontos egy cica életében a megfelelően kiválasztott almos tálca és alom, melyet rendszeresen cserélni, tisztán tartani szükséges. A macskánk számára szintén nagyon fontos a megfelelő táplálás, mely hozzájárul az életminőség szinten tartásához és az életkor növeléséhez. Egy cicát mindig az életkori sajátosságoknak és igényeinek megfelelőn tápláljuk.

 

A benti cicák is igénylik a zöld növényekben rejlő tápanyagokat, ezért szobanövényeinket nagy körültekintéssel válogassuk össze, abban az esetben ha egy macskával osztjuk meg életünket. Sajnos a dísznövények közül elég sok, mérgező anyagokat tartalmaz, melyek rágcsálása komoly veszélyt jelenthet kedvencünkre. Legyünk óvatosak, helyezzük el növényeinket a cica számára elérhetetlen helyekre vagy válasszunk ártalmatlan növényeket a szoba díszítésére. A legtöbb cica a növények rágcsálásával a rostbevitelét próbálja kiegészíteni, valamint a gyomrába kerülő szőrszálak eltávolítására tesz kísérletet ilyenkor. A szőrlabdák képződésének megelőzésére, valamint azok kiürülésének megkönnyítésére többféle gyártó rendelkezik szőroldó pasztás készítményekkel, melyek egyszerűen kiküszöbölik ezt a problémát. Ezen készítmények adagolása rendszeresen ajánlott.

 

Játék

Egy lakásban élő cicát foglalkoztatni kell, erre a célra számos cica játék alkalmas. Az  elhanyagolt, unatkozó állat sok bosszúságot okozhat gazdájának, viszont egy elégedett cica ugyanannyi örömet adhat. Odafigyelésünket és szeretetünket biztosan meghálálják sok hízelgéssel és dorombolással.

 

cat playing with a ball on a white background

 

 

2017.02.02.