Aktualitások

Itt a tavasz, közeleg az újabb kullancs-szezon!

Számos kullancsfaj él hazánkban, vérszívásukkal jó pár betegség közvetítői lehetnek. Emberre veszélyt a főleg Ixodes-fajok terjesztette vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme-kór, illetve a ritkább, kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás  jelenti. Úgy védekezhetünk, hogy megelőzzük a fertőzést: a fertőzött kullancsokat távol tartjuk, illetve a már bőrbe fúródott kullancsot mielőbb eltávolítjuk. Kiránduláskor használjunk kullancsriasztó készítményt, később pedig alaposan vizsgáljuk át a testhajlatokat, ahol a kullancsok előszeretettel telepednek meg.

Társállataink közül főleg a kutya veszélyeztetett, a macskák babesiás megbetegedése egyelőre hazánkban nem honos. A kutyákat az Ixodes-fajok közvetítette Lyme-kór és a Dermacentor reticulatus kullancsfaj terjesztette babesiosis fertőzheti meg. Míg az előbbi viszonylag lassú kórfejlődésű, elhúzódó megbetegedés, addig a kutyák babesiosisa gyors lefolyású, akár a csípést követő egy héten belül végzetes lehet. Ezért, ha kullancsot találunk kutyánkban, és kedvencünk pár napon belül betegség jeleit mutatja (bágyadtság, étvágytalanság, láz, sötét – akár kávébarna- vizelet), mielőbb keressük fel állatorvosunkat!

A kutyák védelmében ugyancsak nagyon fontos a megelőzés! A készítményeknek két fő csoportja van: kullancs ellenes cseppek (spot-on), illetve nyakörvek. A cseppek hatóanyagtól függően vagy eleve megakadályozzák a kullancs bőrbe való befúródását, vagy még azelőtt elpusztítják a kullancsot, hogy átadhatná a fertőzést. Alkalmazásukkor lényeges, hogy mindig a kutya bőrére legyenek cseppentve. A spot-onok általában egy hónapig nyújtanak védelmet a kullancsok ellen. A nyakörvek hatása ennél jóval hosszabb, akár hét-nyolc hónap. Használatuk során ügyelni kell, hogy a nyakörv és a kutya bőre között maximum 1-2 ujjnyi távolság maradjon, különben a hatóanyag nem tud beszívódni a bőrbe. Mind a cseppek, mind a nyakörvek hatékonyságát csökkentheti az állat – legjobban a samponos! – fürdetése.Újabban léteznek kiváló új generációs tablettás készítmények, melyek 1 illetve 3 hónapos védelmet nyújtanak a kullancsok ellen!

Ha kedvencünkben kullancsot találunk, azt minél hamarabb el kell távolítani az erre a célra kapható kullancsszedő-kanállal. Kutyánknál  a Lyme-kór  ellen létezik vakcina,ajánljuk minden kutyusnak, akivel gyakran járnak erdei sétákra.

2016.03.02.