Aktualitások

Kullancsveszély

Itt a tavasz, közeleg az újabb kullancs-szezon!

A tavasz és a jó idő közeledtével egyre többen töltik idejüket a szabadban kedvenceikkel. Sajnos az enyhülő időjárás kedvez a kullancsoknak is, melyek az enyhe tél miatt várhatóan idén is nagy számban fognak megjelenni.

Számos kullancsfaj él hazánkban és ezek vérszívásukkal jó pár betegség közvetítői lehetnek. Emberre veszélyt a főleg Ixodes-fajok terjeszette vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencefalitis) és a Lyme-kór, illetve a ritkább granulocytás anaplasmosis, a TIBOLA (kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás ) és az emberi babesiosis jelenti. A védekezés lényeges pontja a fertőzés megelőzése, azaz a fertőzött kullancsok távoltartása, illetve a már bőrbe fúródott kullancs mielőbbi eltávolítása. Érdemes a természetbe indulóknak már a kora tavaszi hónapokban is kullancsriasztó készítményt használni, illetve a kirándulásból hazaérve alaposan átvizsgálni a testhajlatokat, ahol a kullancsok előszeretettel telepednek meg. Emellett a kullancsencefalitis kórokozója ellen oltás kérhető.

Társállataink közül főleg a kutya van veszélyben, a macskák babesiás megbetegedése egyenlőre hazánkban nem honos. A kutyákat elsősorban az Ixodes-fajok közvetítette Lyme-kór és a Dermacentor reticulatus kullancsfaj terjesztette babesiosis fertőzheti meg. Míg az előbbi viszonylag lassú kórfejlődésű, elhúzódó megbetegedés, addig a kutyák babesiosisa gyors lefolyású, akár a csípést követő egy héten belül végzetes lehet. Ezért ha kullacsot találnak kutyájukban és kedvencük pár napon belül betegség jeleit mutatja (bágyadtság, étvágytalanság, láz, sötét -akár kávébarna- vizelet), mielőbb keressék fel állatorvosukat! A kutyák védelmében ugyancsak a megelőzés bír kiemelt fontossággal. A készítményeknek két fő csoportja van: kullancs ellenes cseppek (spot-on), illetve nyakörvek. A cseppek hatóanyagtól függően vagy eleve megakadályozzák a kullancs bőrbe való befúródását, vagy még azelőtt elpusztítják a kullancsot, hogy átadhatná a fertőzést. Alkalmazásukkor lényeges, hogy mindig a kutya bőrére legyenek cseppentve; ha csak a szőrre kerülnek, akkor hatástalanok. A spot-onok általában 1 hónap védelmet nyújtanak a kullancsok ellen. A nyakörvek hatása ennél jóval hosszabb, akár 7-8 hónap. Használatuk során ügyelni kell, hogy a nyakörv és a kutya bőre között max. 1-2 ujjnyi távolság maradjon, különben a hatóanyag nem tud beszívódni a bőrbe. Emellett érdemes a nyakörv belső felületét úgy egy havonta vizes ruhával áttörölni.

Fontos! Mind a cseppek, mind a nyakörvek hatékonyságát csökkentheti az állat fürdetése, különösen, ha samponnal történik! Ha kedvencükben kullancsot találnak, azt minél hamarabb el kell távolítani az erre a célra kapható kullancsszedő-kanállal. Kutyáknál mind a Lyme-kór, mind a babesiosis ellen létezik vakcina; az előbbi egy éves, míg utóbbi fél éves védelmet nyújt

2013.03.20.