Aktualitások

Kutyák és macskák ivartalanítása

A nőstény kutyák és macskák ivarzási ciklusa hormon- készítményekkel jól befolyásolható, szabályozható, de nem ajánlott ezek hosszú távú alkalmazása mellékhatásaik miatt. Amennyiben nem kívánt párzás történt és nem szeretné, hogy a kiskutyák, kiscicák megszülessenek, keressen fel minket, tájékoztatni fogjuk a lehetséges módszerekről és azok veszélyeiről.

Macskák

Biztosan látott már kóbor kölyökmacskát ételért és szeretetért könyörögni, rossz kondíciójú, legyengült anyamacskát...
A macskák szaporulatszabályozása mára az egyik fő állatvédelmi problémává vált. A nem ivartalanított felnőtt nőstény macskák -hacsak nem lakásban tartottak - az utódnemzés, kihordás és nevelés állandó körforgásának valamelyik szakaszában vannak. A nem ivartalanított kandúrok az év nagy részében udvarolni járnak, verekednek, territóriumuk határait védik és erős szagú vizeletükkel jelölik meg. A csavargás és csatározás természetesen a fertőző betegségek terjesztésére is remek lehetőség. Egy-egy hevesebb udvarlási időszak után a rendelő gyakori látogatóivá válnak a csonttá-bőrré soványodott, tályogtól legyengült, megfáradt kandúrok. Ezek lehetséges elkerülése emberi, állattartói felelősségünk.
Amennyiben nőstény macskáját nem kívánja tenyészteni, szaporítani, akkor ajánlott ezen állatok ivartalanítása. Erre a legjobb időpont az első ivarzás utáni időszak (a macskák az ivarérettséget a 8.-9. hónap körül érik el). Kandúrok esetében szintén tanácsos megvárni az ivarérettséget.

Kutyák

Amennyiben eldöntötte, hogy biztosan nem szeretne kiskutyákat a szuka kutyájától vagy szuka kutyáját kivonná a tenyésztésből, akkor az ivartalanításra a legalkalmasabb időpont a már ivarérett szuka várható tüzelése előtti 1-2, vagy a tüzelés utáni 3-4 hónap.
Az ivarérettséget egyes szerzők szerint ajánlatos megvárni (az első tüzelés a 8.-10. hónapban várható), mert a túl korán elvégzett ivartalanítás később problémákhoz vezethet, úgy mint vizelet visszatartási problémák, bőrelváltozások, szőrhullás, a csontos váz nem megfelelő fejlődése. Az újabb kutatások szerint az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganatok kockázatát is.
A műtét elvégezhető idősebb korban is, sőt 6-8 éves kor fölött a különböző ivarszervi megbetegedések megelőzése céljából ajánlatos a nőstény kutyák ivartalanítása. Nem ajánlott a műtét elvégzése közvetlenül a tüzelés előtt ill. a tüzelés alatt, ilyenkor a petefészkek és a méhfal fokozott vérbősége miatt nagyobb a komplikációk esélye.
Kan kutyák ivartalanítását - az ivari működés végleges megszüntetésén kívül - különböző állategészségügyi okokból szoktuk elvégezni (rejtett here, prosztata problémák, daganatok stb.)

 

2013.09.28.