Aktualitások

Kutyatartás kisgyerek mellett

Hogyan hatnak a kisállatok a gyerekek immunrendszerére?

Sokan féltik kisgyermeküket a kutyáktól, mivel úgy gondolják, hogy azok számos betegséget terjesztenek. Ezek közül talán a legismertebbek a bélférgesség, valamint a várandós  kismamák által sokszor hallott toxoplazmózis. Cikkünkben kifejtjük, hogy milyen hatással rendelkeznek a kutyusok a gyermekekre nézve. 4. o. Kutya és gyerek

A kutyák a tévhitekkel ellentétben számos pozitív hatást gyakorolnak gazdáikra és a velük együtt nevelkedő gyerekekre is. Ez a hatás egyértelműen igazolható az érzelmileg- és testileg sérült gyermekeknél is. A pozitív lelki hatások mellett az immunrendszerre is kedvezően hatnak a háziállatok. Több tanulmány is íródott a témával kapcsolatban, melyek figyelemmel követték a kutyák mellett felnevelkedő gyerekek immunrendszerének fejlődését, és a szervezet ellenálló  képességét a különböző fertőzésekkel szemben. A háziállatot tartó családok gyermekeinek immunrendszere sokkal előbb találkozik azokkal a tényezőkkel, mikrorganizmusokkal melyek elősegítik az immunrendszer megfelelő válaszreakciójának kialakulását, és segítik annak érési folyamatát. Ezáltal a társállatot tartó családok gyermekeinek szervezete sokkal ellenállóbb a későbbiekben elkapott fertőzésekkel szemben, mint az állatot nem tartó családok gyerekeié.

Sokak szerint a kutya számos kórokozót hordoz, és ez veszélyes lehet. A kutyák általában olyan baktériumflórával rendelkeznek, melyre a gyerekek szervezete könnyebben felkészül, és arra megfelelően tud reagálni. Ezek a kórokozók tehát sokkal kisebb veszélyt jelentenek, mint például az óvodába, iskolába járó testvérek által hazahozott idegen kórokozók.

Mire kell vigyázni?

Noha a házikedvencek általában nem jelentenek veszélyt az egészségre, vannak azonban betegségek, melyek az emberre is ártalmasak lehetnek. Éppen ezért néhány higiénés alapszabályt mindenképpen érdemes betartani, különösen gyerekek, terhes anyák, idősek vagy krónikus betegek számára!  Fontos a gyakori kézmosás és az általános higiéniás viszonyok fenntartása az élettéren belül, ha kedvencünk velünk együtt a lakásban él.

Kutyák és macskák leginkább bélférgek okozta betegséget terjesztenek, leggyakrabban toxocariasist. A kutyák és macskák bélférgessége az egyszerűen kezelhető problémák közé tartozik,  legfontosabb a megfelelő időközönként elvégzett féreghajtás melynek preventív kezelésnek kellene lennie elsősorban.

Zoonózisnak nevezzük az állatról emberre terjedő betegségeket, melyet hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozók szempontjából (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. A megfelelő odafigyeléssel, állatorvosi segédlettel, az óvintézkedések és higiénés szabályok betartásával nevelt hobbiállatok nem jelentenek komoly veszélyt az egészséges immunrendszerű gazdára.

Terhes anyákra jelent elsősorban veszélyt a toxoplasma, mely egy egysejtű élősködő, amit elsősorban macskák terjesztenek ürülékükkel, és magzati ártalmat okozhat. Ugyanakkor csak a terhesség alatt frissen szerzett fertőzés jelent nagyobb problémát, mivel a kedvencet tartó gazdik nagy része már egy korábbi alkalommal átesett az enyhe tünetek kíséretében lezajló megbetegedésen. A toxoplazmózist az emberek többsége egy enyhe lefolyású megfázáshoz hasonló tünetek jelentkezésével könnyedén átvészeli, az emberiség 20-30 %-a pedig szeropozitív, és semmilyen tünetet nem mutat.

A zoonózis forrása közhiedelemmel ellentétben csak a macska lehet, kutya nem. De az esély a direkt fertőződésre, még így is rendkívül kicsi, a szeropozitivitás  forrása a mosatlan zöldségek fogyasztása, illetve kerti munkák után nem megfelelő higiénia lehet inkább.

Milyen szerepe lehet a kutyának a gyermeknevelésben?

Egy kutya nagyon fontos szerepet játszhat a gyermeknevelésben. A kis gazdi négylábú barátja segítségével megtanulja, hogy vannak feladatai, felelősséget kell vállalnia állatáért, könnyebben kapcsolatot tud teremteni más emberekkel a kis kedvencen keresztül, ezáltal társasági emberré válik, és megtanul vigyázni a körülötte élőkre.

A kutyával nevelkedő gyermekek hamarabb tapasztalják meg a világ dolgait, például azt, hogy a világ nem csak körülöttük forog, hogy az állat nélkülük nem tudja ellátni magát, ehhez szükség van a gyerek segítségére. Ezenkívül rengeteget tanulhatnak a kutyák gesztusaiból. Kutatások megállapították, hogy a gyermekkorukban gazdiként nevelkedők magasabb empátiás képességekkel rendelkeznek, valamint nagyobb felelősségtudattal bírnak. A gyermek a kutya gondozásával ugyanis megismerkedik az önfegyelemmel, a sorrendiség fontosságával, felelősségtudattal.

A kutya simogatása, ölelgetése a kutatások szerint csökkenti a vérnyomást, endorfinokat termel, és fájdalomcsökkentő hatással jár. Az endorfinokat boldogsághormonként ismerik sokan, tehát mindenképp jó hatást gyakorol a gyermekekre. Nem utolsósorban a kutyával sétáló gyermekek nagyobb figyelmet kapnak a járókelőktől, így csökken a balesetveszély is.

A  kutya  biztonságérzetet teremt a gyermekek számára, ezáltal növeli a szabadságérzetet. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a gyermekek aktívabbak lesznek, sokkal szívesebben próbálnak ki új játékokat, bátrabban barátkoznak és teremtenek kapcsolatot más gyerekekkel.

Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!

2014.04.25.