Aktualitások

Miért fontos a kutyák számára a mozgás?

A tavaszi enyhüléssel eljött a kiránduló idő és ilyenkor sokan töltik szabadidejüket kedvencükkel a szabadban. Egy kiadós séta nemcsak nekünk, de kutyánknak is jót tesz, azonban nem árt pár fontos dolgot tudni a kutyákat érintő mozgásszervi betegségekről és megelőzésükről!

Ne hagyjuk, hogy kutyánk elhízzon!

A kutya ősi, farkastól való öröksége a nagy mozgásigény. A természetben a farkasok naponta akár 80 km-t is megtehetnek zsákmányt keresve! Szerencsére a legtöbb kutya azért ennél kevesebbel is beéri. Ha azonban nem vesszük figyelembe kutyánk mozgásigényét, az komoly betegségek kialakulásához vezethet. A kutyák nemcsak az ember legjobb barátai, de szoros együttélésünk miatt osztozik velünk az ún. „civilizációs ártalmakban”. A keveset mozgó, rosszul etetett kutya ugyanúgy elhízhat, mint egy ember! A túlsúly ráadásul hajlamosít az ízületi betegségekre és az olyan anyagcsere-zavarokra, mint a cukorbetegség. Tehát ha kedvezni akarunk lakásban tartott kedvencünk egészségének, akkor minimum napi kétszer sétáltassuk meg, valamint élelmezését is igazítsuk a mozgásszegény életmódhoz!

Bizonyos fajták, például egyes terrierek, több mozgást igényelnek, így érdemes ehhez mérten „lefárasztani” őket apport-játékokkal, agility-feladatokkal. Fontos azonban, hogy bizonyos mozgásformákat kerüljenek a kutyák! Például a gyakori lépcsőzés egyenetlenül terheli a kutyák ízületeit, így idő előtti kopáshoz, mozgásszervi panaszokhoz vezethet, különösen rövid lábú, hosszú testű kutyákban (pl. tacskók).

Idősebb kutyáknál is fontos a mozgás!

Idősebb korú kutyáknál sem szabad elhanyagolni a mozgást, azonban náluk figyelembe kell venni a korból adódó korlátokat, a csökkent terhelhetőséget. Idős kedvenceinkben nem ritka az ízületi kopás, ami kutyában leggyakrabban a csípőt és a lágyéki csigolyákat érinti. A kutya csípőtájéka ilyenkor érzékennyé válik, akár oda is kaphat, ha váratlanul érnek ahhoz a területhez. Kezdetben talán csak reggelente mozog óvatosabban, majd ahogy „bemozogja” az ízületeit, úgy válik mozgása a megszokottá. Ha ilyen tüneteket mutat kedvencük, úgy érdemes mielőbb állatorvossal megvizsgáltatni! Az enyhébb, korán diagnosztizált esetekben elegendő lehet porcvédő készítmények szedése, súlyosabb, előrehaladott ízületi kopásnál, dysplasiánál azonban szükség van gyulladáscsökkentő–fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazására is.

Szükség esetén forduljunk kutyakozmetikushoz! 

Ahogy érdemes tél után átnézni az autót, úgy nem árt ellenőrizni kutyusunk „futóműveit” avagy mancsait sem. A túlnőtt, visszagörbülő karmok nemcsak kényelmetlenek a kutyának, de megvan az a veszélyük, hogy beakadva valamibe berepednek, leszakadnak, komoly sérülést és fájdalmat okozva ezzel az állatnak. Ha a talppárnák közötti szőr megnőtt, azt szintén érdemes megnyírni, mert a szőrök közé ragadó szennyeződés begyullaszthatja a talppárnák és az ujjak közti érzékeny, puha bőrt. Amennyiben ezeket a kutya nem hagyja, nem szokták vágni otthon a karmait, úgy érdemes állatorvos vagy kutyakozmetikus segítségét kérni.

Kirándulás esetén is figyeljünk oda kedvencünkre! Mivel az idei tél megint enyhe volt, a tavaszi felmelegedéssel komoly mennyiségű kullancs veszélyezteti kutyáinkat. Ezért mindenképp gondoskodjanak a kullancs elleni védelemről, legyen az akár csepp vagy nyakörv! Ha hosszabb túrára indulnának, természetesen vigyenek magukkal vizet kedvencüknek is, illetve olyan itatóedényt, amiből kényelmesen tud inni.

További felvilágosítással, tanáccsal az Univerzoom Állatok Áruháza dolgozói állnak szíves rendelkezésére!

2014.04.25.