Aktualitások

Miért fontos a szakszerű szőrápolás?

Kedvencünk bundáját nem csak azért érdemes ápolni, mert divatozni szeretne a gazdi. A kutyakozmetika nem divathóbort, hanem nélkülözhetetlen része kedvencünk egészségének, jó közérzetének megőrzésében, és nem utolsó sorban saját dolgunkat is megkönnyítjük a bundaápolásban.

A tavasz beköszöntével megjelenő külső paraziták elleni védekezést is megkönnyíti egy tiszta, jól ápolt, rövidebb bunda. Az irtószerek hatékonysága is megnövekszik, ha rövidebb a kutyus szőre. Egy jó bolhanyakörv sem ér semmit, ha alatta a kutya szőre össze van állva és nem érintkezik a bőrrel. A spoton-ok sem érik el a kívánt hatást ha nem jutnak közvetlenül a bőrre, ahol feltudnak szívódni.

De nem csak a bunda tisztán tartása és ápolás fontos. Kedvencünk minden testrészét érdemes átnézetni. A rövidebb bundában hamarabb észrevesszük az esetleges kullancsokat, bolhákat. A kutyus fülét sem hanyagoljuk el! A fülszőr tépés, tisztítás is elengedhetetlen. Gyakran panaszkodnak a gazdák, hogy rázza a fejét a kutya, esetleg büdös a füle. Ezek a problémák elkerülhetők a fül tisztán tartásával. Pláne a hosszú, lógó fülű kutyáknál szokott gondot okozni a fül szellőzésének a hiánya, de a fülszőrrel rendelkező kutyák is ki vannak téve a fülgyulladás veszélyének.

A tappancsok rendben tartása sem maradhat ki. Ennek egyik fontos része a karomvágás. Sajnos nem mindig tudja a kutya magának lekoptatni a körmét, így ezt a kutyakozmetikusnak kell levágni. Ha nem, akkor a köröm benőhet, akadályozza a kutyát a mozgásban és fájdalmat is okozhat. A talppárnák közötti szőr kinyírása is fontos dolog. Sokan nem is gondolnák, mennyire. Ugyanis ha nincs kivágva a talpszőr könnyen mehet bele toklász, télen pedig belefagyhat a hó, jég. Nem beszélve arról, hogy a lakásban tartott kutya talpa csúszik a metlakin.

Sok gazdinak megkönnyítjük kutyája fürdetését és az azzal járó tortúrát. Nem sokan szeretik kutyájukat otthon a saját kádjukban megfürdetni, pláne ha kisgyermek is van a családban. A kutya által kirázott víz, a vele járó szag illetve a kihullott szőr, nem kellemes dolog. Erre is megoldást kínál a kutyakozmetika. A kutyus nyírása és fürdetése után, a gazdinak nem kell napokig söpörnie a szőrt a lakásban. Minden kutya megérdemli a szakszerű ápolást.

2013.04.09.