Aktualitások

Mikrochip beültetés

Ajánlat

Amennyiben rendelőnket választják,  3500 Ft-os  áron elvégezzük kedvence microchipes megjelölését! Így elkóborolt állata könnyen visszajuthat szerető gazdijához!

Figyelem!

Minden rendelőnkben elvégzett microchipezés mellé kullancskiszedő kanalat adunk ajándékba. Amíg a készlet tart!

A mikrochip az állat nyakbőre alá ültetett rizsszem nagyságú jeladó, aminek segítségével kedvence jól azonosítható.

Elkóborolt állata (amennyiben a chip leolvasásra kerül, és a tulajdonosa szerepel az on-line adatbázisban) így könnyen visszakerülhet boldog gazdijához, aki így nagyon sok izgalomtól menekül meg.

2012. augusztus 1-jén lépett hatályba a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 16.) Kormányrendelet legújabb módosítása, mely a kedvtelésből tartott állatok tartásával kapcsolatos változásokat tartalmazza.

Jelen keretek közt az ebtartókat érintő legfontosabb változást szeretném bővebben kifejteni, mely a kutyák kötelező egyedi azonosításáról szól:

2013. január 1-től 4 hónaposnál idősebb kutya kizárólag mikrochipes megjelöléssel tartható az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény legújabb módosítása alapján. Ugyancsak fontos változás, hogy 2013. január 1-től mikrochipes megjelöléssel nem rendelkező kutyákat veszettség ellen nem lehet beoltani, valamint állatorvosi ellátásban sem részesülhetnek, amíg microchipes jelölésük meg nem történik.

Az esetleges adatváltozásokat a tulajdonosoknak 8 napon belül jelenteniük kell az állatorvosuk felé, akinek szintén 8 napon belül frissítenie kell az adatokat a hivatalos adatbázisban. A chippel el nem látott ebek gazdáit egy esetleges ellenőrzés során hatóság bírsággal súlythatja, melynek összege 45.000 Ft is lehet.

Ezúton szeretnék néhány microchipezéssel kapcsolatos gyakoribb kérdést megválaszolni, tévhitet eloszlatni:

Mit jelent a kutyák mikrochipes azonosítása, a „chip beültetés”?

Ez a beavatkozás azt jelenti, hogy a kutyák bőre alá egy olyan kis méretű "kapszulát" ültetünk be, ami a kutyát egyedileg azonosíthatóvá teszi.

Mikor és miért fontos a mikrochip?

Minden állatnál, de kutyáknál mindenképp javasolt, és indokolt. A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem az egyidejű regiszrtáció. Maga a chip csupán egy vonalkódnyi számsort tartalmaz. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen (minden számsor egyedi, csupán 1 létezik belőle). Ezt a számsort regisztráljuk egy központi adatbázison - , számos információval együtt, egyrészt az állatról másrészt a gazdi elérhetőségéről.  Ennek jelentősége óriási! Ha kutyusunk elveszik, elcsavarog, így akár az ország másik végén is megtalálva visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep rendelkezik mikrochip leolvasóval, és minden befogadott, befogott kutyát rögtön ellenőriznek. Ugyanez a helyzet, ha egy talált kutyával állatorvoshoz fordul a megtaláló. Ha van chip, akkor annak a száma alapján az adatbázisból kikereshető a tulajdonos. Ez a módszer sokkal megbízhatóbb, mint a biléta, melyet sokszor elhagy az állat. A mikrochip nem távolítható el, az mindig az állatban marad.  Rendelőnkben az utóbbi időben minden olyan kutya visszakerült otthonába, akit behozott a megtaláló, és az eb chippel rendelkezett. A chip tehát segítség, hogy ne vesszen el kedvencünk.

FONTOS: 2013. január 1-től a 4 hónapos kórnál idősebb kutyák chipezése kötelező! 

Hogyan történik a mikrochip beültetés?
Kutyáknál, macskáknál és vadászgörényeknél a nyak bal oldalának egy részén  a szőrt lenyírjuk, majd ide egy vastagabb, injekciós tűre és fecskendőre hasonlító készülékkel a chipet az állat bőre alá ültetjük. Egyéb, egzotikus állatoknál a chip a fajtának megfeleleő beültetési helyre kerül.

Fájdalmas ez? Altatásban történik?
A beavatkozáshoz nem altatjuk az állatot, érzéstelenítésre sincs szükség (az érzéstelenítés is körülbelül ugyanannyi fájdalommal járna, mint maga a chippelés). A beavatkozás nagyon rövid ideig tart, kis mértékű fájdalommal jár csupán.

Mekkora a chip?
Körülbelül egy rizsszemnyi.

Sugároz?
Nem!

Vannak kockázatai a chipnek?

Természetesen, mint minden beavatkozásnak, lehetnek kockázatai a chippelésnek. A leggyakoribb aggodalmak az elvándorlással kapcsolatosak, vagyis hogy a chip a kutya bőre alatt "elmozog", és más területre kerül! Ezek igazából azonban nagyon ritka, kivételes esetek, és jelenleg a chipgyártók többsége olyan bevonatot használ a kapszulákon, ami megakadályozza az elvándorlást. Rendelőnkben a legmodernebb fajta mikrochipet használjuk, mely esetében még nem jelentettek semmilyen problémát, szövődményt.

 Hogyan található meg a kutya, ha elveszik?
Még egyszer hangsúlyozandó a megtalálás szempontjából nem magában a chip, hanem a regisztráció a lényeg! Amennyiben a kutyát megtalálják, és  állatorvoshoz, menhelyre vagy gyepmesterekhez kerül, ők automatikusan megvizsgálják, hogy van-e chip az állatban; amennyiben van, úgy megkeresik az adatbázisban a tulajdonost. Így tulajdonképpen nem a kutyát lehet megtalálni a chippel, hanem a megtalált kutya gazdáját lehet így megkeresni.

 

2013.04.18.