Aktualitások

Mit egyen a macska? - Avagy tisztázzunk pár tévhitet!

A modern ember életének nagyobb részét saját mesterséges környezetében tölti. A természethez való közeledés igényének megfelelően, sokan tartanak otthonukban háziállatot, például macskát. Rendelőnkben gyakran teszik fel a kérdést az állattartók: hogyan etessék macskájukat, mi a legmegfelelőbb étrend egy macskának?

A tulajdonosok zömében él egy kép a „mesekönyvi” macskáról, ami napközben egerészik és otthon tejet szürcsölget kistálkájából. Sajnos ez a kép némileg fals! A macska háziasítása viszonylag későn, az írott történelem során történt; sok tekintetben megmaradt annak a kistestű ragadozónak, aki a rágcsálókat követve beszokott az egyiptomi magtárak közé. Nem is meglepő, hogy a macska étrendjét tekintve obligát ragadozó, csak állati eredetű táplálékot tud rendesen megemészteni. (Láttak már ananászra vadászó macskát?) Tehát olyan, mint vegetariánus-, vegan-macska nem létezik; az a tulajdonos, aki ezzel próbálkozik, a macskájának okoz kárt! Az eseti növényi-élelem fogyasztás nem jelent gondot, de ennek ellenére a macska helyes táplálásához szükségtelen, lehetőség szerint kerülendő. A kizárólagos ragadozó táplálkozásból kifolyólag a macskák nem „édesszájúak”, édes ételeket csak korai szoktatás esetén fogadnak el.

„Ragadozó, akkor fogjon magának egeret!”

A vadászat a macskáknál részben ösztönös, nagyrészt azonban tanult viselkedés. Tehát egy panelban nevelkedett macskától ne várjuk el, hogy akár az elé tett élő egérben az élelmet fogja látni, és ennek megfelelően fog viselkedni!

„Húsevő? Akkor kaphat nyers húst?”

A nyers hús fogyasztása komplex probléma. Önmagában csak nyershús etetése nemcsak hiánybetegségek, de komolyabb fertőzések forrása is lehet. A sertéshúsban (leginkább házi vágásból származó, vagy vaddisznóhús esetén) jelen lehet az Aujeszky-betegség vírusa, ami kutyára-macskára egyaránt veszélyes. Talán a legbiztonságosabb az ellenőrzött, vágóhídi csirkehús nyersen etetése (ezeknek már Salmonella-mentesnek kell lenniük). Javaslom ennek ellenére, hogy lehetőleg minden húst legalább főzés után adjunk macskánknak. Ez nem csak egészségesebb, de jobban is emészthető számukra. A csontokkal szintén vigyázva kell eljárni: apróbb csontokat (pl. csirke csigolyák) vagy szárnyasok törékeny csöves csontjait (pl. combcsont) ne adjunk macskánknak! A sok csont náluk is szorulást tud előidézni, ezért kerüljük a nagy mennyiségben történő etetést. A belsőségek etetésénél ugyancsak a mérték a lényeg – pl. egy csak nyers májjal etetett macska idővel komoly A-és D-vitamin mérgezést kaphat!

„És mi legyen a tejecskével?”

A macskának, ahogy a legtöbb emlősnek, csak kölyökkorban szükséges a tejfogyasztás, így felnőtt korban a tejcukor bontásáért felelős enzim aktivitása csökken. Ezért a tej itatása, hasonlóan egy laktóz-intoleráns emberhez, bélgörcsöket és hasmenést tud előidézni egyes macskákban. Javaslatom, hogy lehetőleg kerüljék a tejtermékek etetését, vagy szigorúan csak laktózmentes termékeket adjanak macskájuknak, amennyiben az előbb említett tüneteket tapasztalják!

„Akkor mit egyen?”

Elsősorban szükségleteinek és életkorának megfelelő, jó minőségű macskatápot! Kutyatápok a cicák helyes táplálására alkalmatlanok, mert nem tartalmaznak taurint, aminek bevitele a macskák számára létfontosságú. Manapság már sok gyártó számtalan terméke érhető el már hazánkban is. A legtöbb gyártó az ajánlott napi adagot is feltünteti a termék csomagolásán. Érdemes kikérni szakember véleményét arról, milyen tápot ajánl adott helyzetben. Például az ivartalanított macskák aktivitása csökken, így hajlamosabbak az elhízásra; nekik vannak speciális, energiában szegényebb tápok. Hasonló a helyzet egy „szobalakó” cica esetében is. Sok ivartalanított macskának, különösen kandúroknak okoz problémát a fokozott húgykő-képződés – nekik is gyártanak speciális diétás tápokat. Ezen ténnyel mindenképpen tisztában kell lenni ivartalanított macska etetésekor, és így a kellemetlen húgykövesség-problémával kisebb eséllyel szembesülünk!

„Apropó, húgykövesség! Húgyköves lesz a macska, ha csak száraz tápot eszik?”

Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Ráadásul számos olyan húgykövesség elleni táp van, ami csak száraz formátumú. Azonban bármely cicánál kiemelt fontossággal bír a megfelelő ivóvíz ellátás!  Fontos tudni, hogy a macskák nagyon válogatósak a vízzel is: csak friss, tiszta, szagtalan vizet fogadnak el, ezért fontos a vizük rendszeres cseréje, itatós tálkájuk tisztán tartása! A macskák többsége igen kedveli a folyó vizet, így már elérhetők olyan itatók, „macska szökőkutak”, melyek ezt képesek biztosítani.

Ha a fentieken kívül még bármilyen kérdés felmerülne macskája etetésével kapcsolatban, forduljon rendelőnk állatorvosaihoz, akik szaktudásukkal állnak szíves rendelkezésükre, valamint pet shopunkban található diétás, és normál tápok széles választékát tudják ajánlani kedvenceiknek!

2014.04.25.