Aktualitások

Újabb halálos veszély fenyegeti a nyuszikat!

Hazánkban is megjelent az új típusú RHD-2, azaz a kettes típusú nyulak vérzéses betegsége vírus, mely 2010.-ben Franciaországban került először leírásra.

A vírusról

A vírusról azt érdemes tudni, hogy házinyulakat és üregi nyulakat fertőz. Az elhullások a fertőzöttséget követő 2-6 nap alatt alakulnak ki. . Az állományokba bekerülve zömmel a fiatal (4 hét körüli) állatokat pusztítja el, de a betegséget minden korcsoportú állat képes elkapni.

A vírust a fertőzött állatok testnedveikkel ürítik, a vírus a környezetben nagyon ellenálló, több hónapot is kibír a környezetben fertőzőképességének megtartása mellett, ugyanakkor tisztított felületek 1%-os Hypo oldatos fertőtlenítése elöli a vírust.

Védekezés

Védekezés fő eleme az állományok zártan tartása, hiszen fertőzött egyedek, vagy mechanikus vektorok tudják közvetíteni a vírust. Fontos a higiéniás rendszabályok betartása, hiszen a vírus ruhaszövetben, cipőtalpon is több hónapig fertőzőképes marad, kedvencállatainkat megfelelő karanténozással és védőoltással védhetjük meg.

A nyuszik oltásánál általánosan elérhető vakcinák az RHD-1 vírus és a nyulak myxomatózisa ellen védenek, az RHD-2 betegségtől nem véd. A vakcinából egyadagos kiszerelés is elérhető, rendelőnkben előzetes bejelentkezés után rendeljük meg a vakcinát, melyet 9 havonta ismételni szükséges. Az előzetes betegvizsgálat és a védőoltás ára rendelőnkben 6700 Ft.

Bejelentkezés 06-62-652-371-es számon

 

2018.03.06.