Aktualitások

Újabb halálos veszély fenyegeti a nyuszikat!

Hazánkban is megjelent az az új típusú Nyulak Vérzéses Betegsége vírus, mely 2010.-ben Franciaországban került először leírásra.

A vírusról

A vírusról azt érdemes tudni, hogy házinyulakat és vad üregi nyulakat fertőz. Az elhullások a fertőzöttséget követő 2-6 nap alatt alakulnak ki. . Az állományokba bekerülve zömmel a fiatal (4 hét körüli) állatokat pusztítja el, de a betegséget minden korcsoportú állat képes elkapni.

A vírust a fertőzött állatok testnedveikkel ürítik, a vírus a környezetben nagyon ellenálló, több hónapot is kibír a környezetben fertőzőképességének megtartása mellett, ugyanakkor tisztított felületek 1%-os Hypo oldatos fertőtlenítése elöli a vírust.

Védekezés

Védekezés fő eleme az állományok zártan tartása, hiszen fertőzött egyedek, vagy mechanikus vektorok tudják közvetíteni a vírust. Fontos a hygiéniás rendszabályok betartása, hiszen a vírus ruhaszövetben, cipőtalpon is több hónapig fertőzőképes marad.

A védekezés második eleme a vakcinás védekezés. Tudni kell, hogy a hagyományos RHD1 vakcinák semminemű védelmet nem adnak az állatok részére, védelmet csak a speciálisan RHD2 ellen fejlesztett vakcináktól várhatunk.

Mivel a vakcinából csak sok adagos kiszerelés létezik, ezért rendelőnkben bejelentkezés után, hetente 1 alkalommal végezzük a nyulak vakcinázását 5450 Ft-os áron!

Bejelentkezés 06-62-652-371-es számon

2018.03.06.