Aktualitások

A nyuszik, mint háziállatok

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyulak, mint háziállatok. Ez nem is csoda, hiszen nagyon kedves társai lehetnek bárkinek. Azonban, főleg Húsvét környékén, sem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a nyuszik tartása bizony  komoly felelősséggel jár.

Nem szabad tehát úgy tekintenünk rájuk, mint árucikkekre, amiket megvásárolunk az ünnepekre, majd ha meguntuk, akkor visszacseréljük, netán eldobjuk őket. Mindenképpen gondoljuk meg, hogy hosszú távon tudunk-e gondoskodni egy kisállatról, vagy mondjuk csak a gyermekeknek akarunk meglepetést szerezni a piros tojás mellé. Mielőtt elhatározzuk, hogy „nyuszi-tartásra” adjuk a fejünket, nem árt tudnunk, hogy ez sokszor nem egyszerű feladat, több dolgot is észben kell tartanunk ahhoz, hogy biztosítsuk kedvencünk egészségét.

A nyulak emésztése sok mindenben különbözik a kutya, illetve macska emésztésétől, sokkal kifinomultabb rendszert alkot. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy nyuszink étrendje elegendő rostot tartalmazzon, a megfelelő rosttartalmú étrend ugyanis az egyik alapvető feltétele a normál emésztés és bélflóra fenntartásának.. A nyuszink étrendje 99%-ban szénából álljon. Többféle típusú táp is elérhető kedvenceink számára, rendelőnk állatorvosai a pelletált táp etetését javasolják, naponta maximum egy evőkanál mennyiségben. Nyuszkóinknak kedveskedhetünk sokféle eledellel: szárított vagy fonnyasztott fűszernövényekkel (pl. oregano, bazsalikom, kapor, petrezselyem), esetleg szárított pitypanggal, kamillával, menta- vagy málnalevéllel. Az olajos magvakat, nagy energiatartalma miatt, nem javasoljuk. Bár bizonyos gyümölcsöket nagy kedvvel fogyasztanának kedvenceink, cukortartalmuk miatt erjedési problémákat, hasmenést okozhatnak.

A  fogkopási rendellenességek nagyon gyakori problémák idősebb nyulaknál. Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk kevesebbet eszik a megszokottnál, válogat, nem szívesen rág, csapzott lesz a szájkörnyéki szőre a nyáltól, könnyezik vagy csipásodik a szeme, kiejti a szájából a falatot, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat. Ezek hátterében ugyanis a nem megfelelően kopott, túlnőtt fogak állhatnak.Az állatorvos – megfelelő kivizsgálás után - lereszeli a nyuszi fogát, hogy újra rendesen tudja azokat használni. Kiskedvencünk rágókedvét nem permetezett gyümölcsfaággal csillapíthatjuk. Állatorvosaink nem javasolják a fogkoptatók használatát, hiszen ezek rágcsálása hajlamosítja őket a vese- és hólyaghomok, -kőképződésre.

 

A nyusziknál is fontos a gyakoribb fertőző betegségek elleni védőoltások beadása. Az egyik ilyen betegség a myxomatosis, mely a házi- és üregi nyulak fején, testnyílásai körül, nagy vizenyős duzzanatokkal vagy göbökkel járó, gyakran elhullásra vezető betegség. Terjedésében nagy szerepe van a szúnyognak és a bolhának, de a fertőzött nyuszi átadhatja a betegséget nem fertőzött társainak cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel is. A fertőzés tüneteként megduzzadnak a fülek, a szemkörnyék, az orr, illetve a nemi szervek tájéka, gennyes kötőhártya-gyulladás alakul ki, majd a következményes tüdőgyulladásban elpusztulnak az állatok. Nagyon fontos ezért a szúnyogok elleni védekezés a nyuszik közelében: Ha például kint tartjuk kedvencünket a kertben, akkor gondoskodjunk szúnyogháló meglétéről, benti tartás esetén konnektorba dugható rovarriasztót, szúnyoghálót alkalmazzunk. A legbiztosabb megoldás, ha ezen felül a mxyomatosis elleni védőoltást is beadatjuk kedvencünknek.

A nyulak vérzéses betegsége az üregi-, és házinyulak heveny légzőszervi tünetekkel járó, vérér-, és májkárosító betegsége. A fertőzés forrása a beteg nyuszi váladékai. A vírus képes 6-24 órányi bágyadtság, láz után elhullást okozni, néha megjelenhet a véres orrváladék, a nehezített légzés. A betegség gyakorlatilag gyógyíthatatlan. A betegség elleni legfontosabb védekezés a karanténozás (új nyuszit csak 2 hét megfigyelés után mutassuk be a már meglévő(k)nek) és a vakcinázás.

A jelenleg forgalomban levő vakcinák között van olyan, amely nemcsak a myxomatosis, hanem a nyulak vérzéses betegsége ellen is védelmet nyújt.

Az első oltást már 5 hetesen megkaphatja a nyuszi, utána 4 héttel jön az ismétlő vakcinázás, majd elegendő félévente oltani őket. Nemrég került forgalomba egy új oltóanyag, amely ugyanezen vírusok ellen nyújt védelmet, azonban elég csak évente adni a tapsifüleseknek.

Érdemes erről bővebben tájékozódnunk az állatorvosunknál.

2016.03.15.