Aktualitások

A szívférgességről – fő a megelőzés! Akciós szűrés védőoltás mellé!

Modern korunk egyik gyakran felmerülő problémája a globális éghajlatváltozás, amely sajnos túlmutat az időjárási anomáliákon. A melegedő klíma átalakítja környezetünk élővilágát, állatfajok halnak ki, új élősködők és kórokozók jelennek meg közvetlen környezetünkben Utóbbiak közül számos bennünket és kedvenceinket veszélyezteti. Ilyen probléma a hazánkban 10 éve még egzotikusnak számító szívférgesség is.

A szívférgesség kórokozója egy fonálféreg faj, a Dirofilaria immitis, melyet szúnyogok terjesztenek vérszívásuk során. Főleg Észak-Amerikában, Ausztráliában, Japánban és a mediterrán térségben elterjedt. Magyarországon először 2009-ben írtak le ilyen esetet. A szívférgesség főleg ragadozókat veszélyeztet, háziállataink közül pedig leginkább a kutyát, macskát, és a vadászgörényt. Emberben a lárvák általában veszélytelenek, enyhe lefolyású fertőzést okoznak, azonban egyes lárvák a tüdőbe eljutva eltokolódnak, és ez diagnosztikai nehézséget jelenthet pl. tüdőszűrés során.

beteg kuytus

Kedvenceinkben a vérbe kerülő lárvák a szúnyogcsípést követő 6-8 hónapon belül alakulnak át kifejlett, szaporodóképes, 12-30 cm-es férgekké, melyek a jobb szívfélben, a szívhez vezető nagyobb erekben telepednek meg. A kifejlett nőstény férgek a fertőzött állat vérébe ürítik fertőzőképes lárváikat melyek ezután egy újabb szúnyogcsípés után kerülhetnek át új gazdába.

A fertőzött állat kezdetben gyakran tünetmentes marad, azonban későbbiekben komoly, nem ritkán végzetes keringési és immunológiai rendellenességek alakulhatnak ki. Gyanús jel lehet a fokozatosan kialakuló, tartós fáradékonyság, lesoványodás, továbbá alkalmankénti száraz köhögés, orrvérzés vagy nehézlégzés.Fontos ismételni, hogy a primer fertőződéstől 6-8 hónap múlva alakul ki adult szívféreg, így ezen időben megkezdett egyszerű larvicid terápiával gyógyulás érhető el.

A fertőzés többek között gyorsteszttel, illetve vérkenet mikroszkópos vizsgálatával igazolható. Utóbbi vizsgálatok természetesen tünetmentes, egészségesnek tűnő állatokon is elvégezhetők, szűrővizsgálat jelleggel ajánljuk minden páciensünknek. Fontos tudni, hogy cicákban is előfordulhat szívférgesség, ahol legtöbbször atipikus tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekben jelentkezik a betegség!

Mivel a kialakult fertőzés gyógykezelése hosszadalmas és esetenként kockázatos is, ezért a hangsúly mindenképp a megelőzésen van! A késő tavasztól kora őszig terjedő, szúnyogokban gazdag időszakban ajánlott veszélyeztetett háziállatainkon olyan készítmények használata, melyek megakadályozzák a szúnyogok vérszívását. Emellett hazánkban több olyan cseppentős (spot-on), illetve tablettás készítmény is van, melyek a vérben keringő fertőzőképes lárvákat képesek elpusztítani. Ezen készítményeket ugyancsak a szúnyog-szezonban érdemes alkalmazni. Az alkalmazásuk kezdete előtt mindenképpen érdemes tisztázni az állat esetleges szívféreg fertőzöttségéről, hiszen ha fertőzött, és előkészítés nélkül kezdjük el a mikrofiláriák elleni prevenciót, nagyon beteg lesz, fatális esetben el is pusztulhat kedvencünk így alkalmazásuk előtt kérje ki állatorvos véleményét! Javasoljuk, hogy végeztessék el a kutyus dirofilaria szűrését!

Várjuk Szegeden,  a Vezér Állatorvosi Központban!

 

AKCIÓ!!
2024.01. 01.-től minden rendelőnkben elvégzett vakcinázás mellé 9600 Ft-os áron elvégezzük kedvence Dirofilaria szűrését!
A részletekről, valamint a vizsgálat menetéről, valamint a bejelentkezésről kérjük érdeklődjön munkatársainknál a 06/62-652-371-es telefonszámunkon!

 

2017.03.08.