Aktualitások

CT-vizsgálat, mint diagnosztikai módszer rendelőnkben is elérhető!

Mi a CT és hogyan működik?

A CT, azaz computer tomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, mely a röntgen sugarakat felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az emberi testről és a belső szervekről.

A komputertomográfia a vizsgálni kívánt testrészt pár milliméter nagyságú képszeletekre bontja, majd a készülék röntgensugarak kibocsátásával feltérképezi ezeket a szeleteket. Ezek a röntgensugarak áthaladnak a testen és különbözőképpen nyelődnek el az egyes szövetekben, szervekben.

Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, változik annak sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képessége is, így az elváltozás láthatóvá válik a felvételen. A szöveteken áthaladó sugarakat a röntgendetektor felfogja, az így kapott jeleket pedig a számítógép képpé alakítja.

A vizsgálat segítségével láthatóvá válnak a daganatos, illetve kóros elváltozások, vérzések, belső sérülések, valamint gyulladások is. A vizsgálathoz minden esetben előzetes telefonos bejelentkezés szükséges!!

Mikor szükséges CT vizsgálat?

T (számítógépes tomográfia) szkenner részletesebb képet ad egy kutyáról, és több betekintést nyújt, mint a röntgenfelvétel.

 A CT-vizsgálat a háziállat teste körül különböző szögekből készített röntgenfelvételek sorozatát egyesíti, és számítógépes feldolgozást használ a csontok, erek és lágyrészek keresztmetszeti képeinek (szeleteinek) létrehozásához. A CT-felvételek részletesebb információt nyújtanak, mint a sima röntgensugarak. A CT-vizsgálat a test szinte minden részének láthatóvá tételére használható, valamint betegségek vagy sérülések diagnosztizálására, valamint orvosi vagy sebészeti kezelés megtervezésére szolgál. A képek különböző szögekből készültek, és a szövetek és szervek háromdimenziós (3-D) nézeteinek létrehozására szolgálnak.

A CT-vizsgálat kontraszttal vagy anélkül is elvégezhető. A kontraszt olyan anyagra vonatkozik, amelyet egy IV-vezetékbe fecskendeznek be, és ezáltal a vizsgált szerv vagy szövet tisztábban látható.

A háziállatokon végzett CT-vizsgálat szinte teljesen megegyezik az embereken végzett CT-vizsgálattal. A berendezés, beleértve a gépet is, többnyire ugyanaz, és az egyetlen különbség az eljárásban az, hogy a legtöbb háziállat érzéstelenítést igényel, hogy az eljárás során teljesen mozdulatlan maradjon.

 

CT-vel vizsgálható testtájak

 • A CT-vizsgálat a fejen, különösen az orrüregben végezhető. A krónikus orrfolyásban szenvedő kutyák és macskák orrbetegségének értékelése a leggyakoribb oka annak, hogy CT-vizsgálatot végzünk.

 • Rendkívül hasznos a külső hallójárat, valamint a dobüregek leképezéséhez.

 •  A CT-vizsgálat egy állat tüdején is elvégezhető. Ez segít azonosítani vagy kizárni a különböző rákos megbetegedések metasztázisát (vagy terjedését), amelyekről ismert, hogy a szervezetben máshol is jelen vannak. 

 • Ebből a célból a CT-vizsgálatok létfontosságú eszközök a daganatos   elváltozások mértékének megértéséhez és a kezelés megtervezéséhez.

 • A komputertomográfiás vizsgálat a legfejlettebb módszer a kutyák és macskák gerincbetegségeinek, rendellenességeinek diagnosztizálására, a terápia megtervezéséhez.  A nyaki, valamint a hát-ágyéki gerinc területének leképezéséhez. 

 •  

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

 • A háziállatokon végzett CT-vizsgálat szinte teljesen megegyezik az embereken végzett CT-vizsgálattal. A berendezés, beleértve a gépet is, többnyire ugyanaz, és az egyetlen különbség az eljárásban az, hogy a legtöbb háziállat altatásos érzéstelenítést igényel, hogy az eljárás során teljesen mozdulatlan maradjon., ezért javasolt a beavatkozás előtt mn 12 órás koplaltatás. 

 • Mi történik a vizsgálat során?

 • A vizsgálat elvégzéséhez mivel altatás szükséges, ezért a teljes ébredéssel együtt összesen 2-3 órát vesz igénybe. 

 

Mikor szükséges kontrasztanyag adása?

A kontrasztanyag egy jódtartalmú gyógyszernek minősülő vegyület melyet vénásan adagolunk, vagy szájon át adunk

Testsúly kilogrammonként meghatározott mennyiséget használnak kollégáink, elkerülve ezzel a szervezet felesleges terhelését. A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válnak lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, kiterjedéséről és típusáról.

Kontrasztanyagos vizsgálatot követően ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás, hogy az idegen anyag minél hamarabb kiürüljön a szervezetből, illetve a vesék munkáját megkönnyítsük.

Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli – natív – vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben állatorvosa határozza meg.

A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen Kedvencünk. 

Mik a vizsgálat előnyei?

 • Gyors

 • Megbízható, anatómialiag pontos, precíz képet készít

 • Teljesen fájdalommentes

 • Alacsony kockázatú

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus állatorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva emailen kiküldésre kerül. 

 

 

Apply for examinations, and furher information: call: +36-62-652-371 

or email: szegediallatorvos@gmail.com

 

2022.09.01.