Aktualitások

Diszpláziaszűrés

A csípő ill. a könyökizületi diszplázia a nagytestű kutyák egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége. A betegség fiatal korban , kezdetben enyhe tünetekkel, enyhe mozgászavarral kezdődik, majd idősebb korban a csípőizületek súlyos kopása esetén komoly mozgászavarral járhat. Lényeges ezért már fiatal korban ( 6 hónaposan) elvégeztetni kedvencünk diszplázia előszűrését. Az ebben az életkorban észlelt csípőizületi diszplázia gyógyszeresen vagy műtétileg még időben kezelhető. Végleges diszplázia szűrést, ami ma már a korrekt kutyatenyésztés egyik alap feltétele egy éves kor után végzünk.

A hat hónapos előszűrésből szintén megállapítható a vagy már meglévő vagy kialakulófélben lévő diszplázia .A rendelőnkben diszplázia szűrést a legbiztonságosabbnak tartott enyhe bódításban végezzük, a szűrést követően a kutyákat ébren adjuk haza.

A felnőttkori, végleges szűrések értékelési szempontjait részletesen elmagyarázzuk a tulajdonosoknak, a röntgeneket szükség szerint a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesülethez (MKOE) juttatjuk.

Sok fajtaklub ill. az MKOE hivatalos szűrőállomásaként a nálunk végzett diszplázia szűrések minőségi követelményeit garantáljuk. 

A csípőszűréshez hasonlóan rendszeresen végzünk könyökdiszplázia szűrést ill. válldiszplázia, váll OCD szűrést is. Az érintett nagytestű fajtákban (golden retriever, labrador, cane corso, német juhász, border collie stb.)  az utóbbi években a könyökízületi diszplázia gyakorisága nem csak elérte de meg is haladta a csípődiszplázia gyakoriságát, ezért már az előszűrés ill. végleges szűrés alkalmával érdemes megvizsgálni a könyökízületeket is.

A diszplázia szűréseket rendelőinkben nyitva tartási időnknek megfelelően időpontra történő bejelentkezéssel végezzük.

 

Újdonság!!

Rendelőnkben CT vizsgálat elérhető, mellyel az enyhébb pl könyök dysplasia elváltozások diagnosztikája pontosabbá válik. 

2019.12.02.