Aktualitások

Egyszer kutyánk is megöregszik

"Hogy repül az idő!" Bizony ezt nemcsak a nagyszülők gondolhatják így, mikor látják, hogy az unokáik mennyit nőttek az elmúlt időben. A gazdik is érezhetik ezt kutyáikkal kapcsolatban. Az egyik pillanatban még apró kölyök, a másikban pedig megjelennek az ősz-szőrszálak a pofija körül. Ahogy az embereknél is, az állatok felett is eljár az idő. Egy kutyust általában nyolc éves korától tekintünk idősnek. Azonban már fiatalabb korától kezdve is oda kell figyelnünk, hogy ki tudjuk védeni az öregség "hátulütőit". Fontos: maga az időskor nem egyenlő a betegséggel! Ha odafigyelünk kedvencünkre, hosszú életet és boldog, aktív időskort biztosíthatunk neki.

öreg kutya

Talán a leggyakoribb probléma idős állatoknál a mozgásban jelentkezik. Kedvencünkön azt vehetjük észre, hogy kevésbé játékos, lassabban hozza vissza a labdát, vagy nehezebben kel fel. Ennek legfőbb oka a csont és porckopás szokott lenni. Idősebb korban a porc regenerációs képessége nagyon rossz, ezért sokkal kevésbé tud ellenállni a mechanikai behatásoknak, így gyorsabban kopik. A gazda egy kis ráfigyeléssel és segítséggel sokat tehet ellene! Fontos, főleg idősebb korban kutyánk rendszeres vizsgálata. A fizikális vizsgálat során az állatorvos már a komolyabb tünetek kialakulása előtt tudja észlelni a problémát. Az ízületi bajok ellen porcvédő és csonterősítő készítmények adását tudja javasolni, valamint segít a kutyus egyéni igényeinek megfelelően kiválasztani az előbb említett készítmények sorából a legmegfelelőbbet.

Ha valami bűzlik

Egy másik probléma, ami gyakran előfordul, de viszonylag későn veszi észre a gazdi, amikor már valami "bűzlik": a fogkövesség. Az évek során komoly mennyiségű fogkő rakódhat le kedvenceink fogazatán. A fogkő gyakorlatilag megkövesedett baktérium halmaz, mely magyarázza az iszonyatos szájszagot. A fogkő szerepe nem lebecsülendő, mivel a baktériumok szervezetben való szóródása akár szívbillentyű gyulladást is eredményezhet! A fogkő megelőzése jó, ha már fiatalabb korban elkezdődik. A kutyusnak adhatunk rágható játékot, rágófalatkákat, valamint jó eredményt érhetünk el szájfertőtlenítő oldatok használatával is. Ha nem sikerült észlelnünk időben a fogkövet, de szeretnénk kutyusunkat biztonságban tudni, akkor is van megoldás: a kialakult fogkövet műszer segítségével el lehet távolítani a fogakról.

Időskori vizsgálatok

Egy idősödő szervezetben legtöbbször minden folyamat lelassul. Renyhül a szervek működése, a különböző anyagcsere folyamatok, a hormonok elválasztása is. Ilyenkor a szervezet különböző betegségek kialakulására különösen hajlamos lehet (pl.: pajzsmirigyhormon alulműködés, vese-, májkárosodás, cukorbetegség.). Fontos tehát, hogy kutyánk egészségi állapotával tisztában legyünk! Ezért is kínál rendelőnk egy úgynevezett Geriátriai profil nevezetű vizsgálati csomagot, melybe az alapvető fizikális vizsgálatokon kívül egy átfogó vérkép-, vérlabor elkészítése is beletartozik. Ez utóbbi segítségével pedig részletesebb képet kaphatunk kedvencünk egészségi állapotáról.

További információkért kérdéseikkel keressenek fel minket állatorvosi rendelőnkben, Szegeden a Klapka téren!

2014.10.02.