Aktualitások

Kutyák örökbefogadása

Ha elhatároztuk, hogy szeretnénk életünket megosztani egy kutyussal, nemcsak a tenyésztőknél érdemes szétnéznünk, hanem elgondolkozhatunk az örökbefogadáson is. Egyre több kutyus várja ugyanis a menhelyeken, hogy új, szerető gazdikra találjanak. Végtelen szeretettükkel pedig többszörösen is meghálálják a gondoskodást és befogadást.

A mikrochip jelentősége

Egy kutya könnyen kerülhet utcára a tavaszi-őszi időszakban, amikor beindul a párzási szezon. Ilyenkor az ebek nyugtalanok, könnyebben kiszökhetnek az udvarból, hogy az ivarzó társaikat felkutassák. Sok veszély leselkedik ekkor rájuk, melyek közül leggyakoribb a gázolás. Szerencsére az elkóborolt és később befogott kutyák microchipjét ellenőrizve hamar visszakerülhet a gazdihoz a rakoncátlan állat. Ezért is fontos a microchip beültetése, illetve az, hogy a regisztrált tulajdonosi elérhetőségek mindig naprakészek legyenek! Az adatbázisban módosítani csakis az állatorvosok tudnak, az adatok megváltozását nekik kell mihamarabb jelezni.

Miért fontos az ivartalanítás?

Manapság sajnos egyre gyakoribb az is, hogy a kutyust egyszerűen kiteszik az utcára. Ez nem csak etikailag súlyosan elítélendő, hanem a 2004. évi X. törvény értelmében büntetendő is, ugyanis az, aki állattartóként elhagy, illetve kitesz egy állatot, bűncselekményt követ el. A kutyák túlszaporodását visszaszorítva ezek az esetek is csökkenhetnének. A nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében fontos azon állatok ivartalanítása, amelyektől nem szeretnénk utódokat.
Az eképpen utcára került állatokat ha megtaláljuk, mindenképpen állatorvoshoz kell vinnünk, aki leolvassa, hogy van-e microchip a kutyában. Ha van chip és naprakészek a regisztrált adatok, a kutyus már indulhat is haza. Ha nem találunk chipet az állatban, a helyi állatvédőket, illetve ebrendészeti telepet érdemes értesítenünk, vagy ha ideiglenesen be tudjuk fogadni, akkor kereshetjük gazdáját a helyi rádióban, újságban és az interneten.

Az állattartás felelősségvállalás is!

Szegeden és környékén az Orpheus Állatvédő Egyesület és a Tappancs Alapítvány működik. Hozzájuk lehet bevinni talált állatot, vagy érdeklődni, hogy elveszett állatunk bekerült-e hozzájuk. Nem utolsó sorban pedig tőlük lehet örökbefogadni kutyusokat és cicákat is. Minden esetben érdemes velük felvenni a kapcsolatot és utánanézni a nyitvatartási időnek, mivel nem egész nap látogatható a telep, valamint a bent levő állatokról is rögtön friss információt kaphatunk.
Az örökbefogadott állatok nagyon hálásak tudnak lenni, hamar hozzánk tudnak nőni. Azonban gondoljunk arra, hogy az állattartás egyben felelősségvállalás is! Csak akkor fogadjunk örökbe kutyust, ha minden szempontból tudunk róla gondoskodni a továbbiakban!

A menhelyekkel való előzetes egyeztetés után látogassunk el hozzájuk személyesen. Nézzünk szét, hogy milyen állatok várnak gazdára. Ha valamelyik állaton megakad a szemünk, kérdezzük meg, mi tudható róla (honnan került be, milyen általában a viselkedése, milyen aktivitású, hogyan jön ki gyermekekkel és más állatokkal). Ezek után az ott dolgozók segítségével ismerkedjünk meg vele közelebbről is. Ha minden információ kedvező, akkor már indulhatunk is haza az újdonsült társunkkal. A menhelyekről a kutyusokat az életkoruknak megfelelő védőoltással, microchippel, féreghajtással és érvényes oltási könyvvel adják haza. Érdemes még tudni, hogy az örökbefogadó személye csakis 18. életévét beöltött felnőtt lehet, érvényes lakcímmel.

Miért fontos az örökbefogadott kutyust állatorvoshoz vinni?

Frissen örökbefogadott kutyusunkat lehetőleg minél hamarabb vigyük el állatorvoshoz, hogy a microchip adatait módosítsa a menhely elérhetőségéről a sajátunkra. Ezen kívül az állatorvos átvizsgálja, hogy teljesen egészséges-e. Továbbá leellenőrzi, hogy valóban megkapta-e a korának megfelelő összes védőoltást. Friss féreghajtást mindenképpen tanácsos kérni, ugyanis annak pontos időpontját nem minden esetben tudják megmondani a menhelyen. A kutyus táplálásáról, szoktatásáról is tájékozódhatunk, valamint információt kaphatunk az ivartalanításról is.

Az örökbefogadott kutyust nem csak testileg, de lelkiekben is egészségesen kell tartanunk! Az első napokban érdemes kicsit békén hagynunk a kutyust, hogy fedezze fel saját maga az új otthonát. Ha már komfortosan, biztonságban érzi magát nálunk az új jövevény, csak utána érdemes megpróbálnunk tanítgatni. Ugyanis ekkor már nem köti le minden más, új inger az ő figyelmét, így sokkal jobban ránk tud figyelni. Próbáljunk vele minél többet foglalkozni, hogy minél hamarabb megszokjon minket és az új otthonát is. Nagyon fontos a menhelyről hazavitt állatoknál, hogy biztonságban érezhessék magukat. A gazdi és az állat közötti kapcsolat megerősítése érdekében járjunk el kutyaoviba, kutyaiskolába, ahol sok hasznos nevelési technikát és játékos tanítási módszert elsajátíthatunk.

2014.04.25.