Aktualitások

Rágcsálók és nyulak az otthonunkban

Azt hihetnénk, hogy a kisrágcsálók (pl. tengerimalacok), nyuszik gondozása egyszerű feladat, azonban ez koránt sincs így.  Mind tartásukban, mind takarmányozásukban sok dolgot kell szem előtt tartanunk, ahhoz, hogy egészségben tudjuk őket. Azonban megfelelő tájékozottsággal és odafigyeléssel nagyon aranyos és kedves társállatokra lelhetünk bennük.

Mire kell odafigyelni a kisrágcsálók, nyulak tartásánál? 

Az egyik lényeges dolog, amivel nem árt, ha tisztában vagyunk, hogy milyen hosszú időre lehetnek a társaink. A nyulak 6-13 évig, tengerimalacok 5-7 évig, a deguk 5-10 évig, míg a hörcsögök, patkányok, egerek, gerbilek (mongol futóegerek) csupán csak 2-3 évig élhetnek. A csincsillák a "csúcstartók", ők akár 20 évig is eléldegélnek! A kisrágcsálók anatómiai és élettani sajátosságaiból adódóan több dologra is oda kell figyelnünk tartásuknál. A (metsző)fogaik nyitott gyökerűek, emiatt azok folyamatosan nőnek. Éppen ezért biztosítani kell nekik a fogaik koptatására rostban gazdag táplálékot, hogy fogaik szabályosan nőljenek. A fogkoptató kövek használatát nem javasoljuk, ehelyett permetezetlen gyümölcsfaágakat rágcsáljanak kedvenceink!. Az emésztésük nagy hatékonyságú, azonban könnyen felborulhat a bélflórájuk egyensúlya. Mivel viszonylag kis testméretűek, energia raktáraik könnyen kimerülnek, ezért 1-2 napos étvágytalanság is nagyon komoly következményekkel járhat! Fontos tehát, hogy ilyen esetekben minél hamarabb vigyük el őket állatorvoshoz!

Tartásuknál érdemes utánajárni, hogy az adott kisállatoknak mekkora méretű, milyen anyagú, milyen rácsozatú ketrec ajánlott. Ez függ attól, hogy alapvetően társas viselkedésű-e az állat (nyúl, tengerimalac, degu, csincsilla, gerbil, egér, patkány), vagy inkább egyedül érdemes őket tartani (pl. hörcsög). Kedvenceinknek rakhatunk be a ketrecbe wc-t, melyet rendszeresen, 1-2 naponta tisztítsunk, jó nedvszívó képességű alomanyaggal töltsük fel. Nyusziknak, tengerimalacoknak ideális megoldás puha anyagot, szőnyeget tenni a ketrec többi részébe, hogy a talpfekélyesedést megelőzzük. Amennyiben kedvencünk talpán sebeket látunk, keressük föl állatorvosunkat! Hörcsögöknek vastagabban rakjuk az almot, hogy ki tudják élni ásás-szenvedélyüket. A többi kisrágcsáló esetében is fontos, hogy búvóhely legyen számukra elérhető. Közös igényük még ezen kívül, hogy csendes, huzatmentes környezetben legyenek elhelyezve. Csincsillák, gerbilek és deguk számára porfürdőt is biztosítsunk. Kinti ketrec, kifutó esetében mindig gondoskodjunk róla, hogy az szökésmentes legyen, illetve távol tartsa tőlük a többi háziállatot! Terráriumban legfeljebb csak hörcsögöt, vagy egeret tartsunk, mivel szellőzőképessége a többi fajnak nem megfelelő.

Mivel etessük őket? 

A másik, szinte legfontosabb dolog a takarmányozásuk. A növényevőkhöz tartozó nyúl, tengerimalac, csincsilla, degu esetében fontos, hogy kielégítsük a magas rostigényüket, tehát alapvetően szénára alapozzuk az etetésüket. Kiegészítésként kaphatnak kis mennyiségben (pl. naponta egy evőkanálnyi) pelletált tápot. Kedveskedhetünk nekik fűszernövényekkel, melyet fonnyasztva vagy szárítva javasolt nekik adni (pl. oregano, bazsalikom, kapor, petrezselyem), szárított kamillával, málnalevélteával, pitypanggal. Hetente egyszeri rendszerességgel és csak nagyon kis mennyiségben kaphatnak zöldséget és gyümölcsöt. Fontos: magas víz-és cukortartalmuk miatt ne vigyük túlzásba ezek etetését! Amely zöldségeket és gyümölcsöket egyáltalán ne adjunk kedvencünknek: krumpli, káposzta, karalábé, karfiol, bab, hagyma, citrusfélék. Ezek ugyanis felfúvódást idézhetnek elő, vagy illóolaj tartalmuk miatt irritációt okozhatnak.

A mindenevőnek számító patkány, egér, hörcsög, gerbil számára állati eredetű fehérjét is kell biztosítanunk kutyatáp, tojás, túró, sajt, rovarok formájában. Emellett friss ivóvíz mindig legyen előttük, tálkában (nyuszi, tengerimalac), vagy golyós önitatóban elhelyezve (rendszeres, alapos takarítás!).

Nem árt tudnunk, hogy sok betegség nem megfelelő tartástechnológiából, vagy takarmányozásból ered, ezért is érdemes azokkal tisztában lenni.

Erre példa bizonyos bőrbetegségek (rosthiány, társas viselkedésű fajt egyedül tartva), de gyakoriak az egyéb oktanú bőr,-szőrbetegségek is, mint a petefészek cysta miatti szőrhullás (főleg tengerimalacnál), szőrtetvesség (tengerimalac), fülrühösség (nyúl), gombás bőrgyulladás (csincsillák), illetve a karmok túlnövése. A túl kemény, szúrós alom miatt könnyen kialakulhat talpfekély, amit nagyon nehéz kezelni, fontos ezért megfelelő almot választani! Gyakoriak még a bőrbeli duzzanatok, melyek lehetnek tályogok illetve daganatok is. Főleg hörcsögökben gyakori az emlőtumor kialakulása. Elég sűrűn előforduló probléma a fogak túlnövése, vagy szabálytalan állása. Ez lehet öröklött tulajdonság, vagy takarmányozásból adódó gond is.

Milyen problémákhoz vezethet a fogkoptatás hiánya? 

A megfelelő mennyiségű rágás hiányában és anatómiai rendellenességek miatt a fogak esetleg nem jól kopnak. Ezek a fogak fogcsipkét képezve kisebesíthetik a pofa nyálkahártyáját és a nyelvet, emiatt kedvenceink étvágya csökkenhet. Előfordulhat szélsőséges esetben, hogy a fogak az orrjáratba, vagy állcsontba is benőnek, ami miatt felső légúti tüneteket, könnyezést, tüsszögést produkálhatnak kedvenceink. Az étvágytalanság miatt, - mely hátterében akár fog probléma, akár takarmányozási hiányosság, vagy fertőző ok áll - nagyon hamar legyengülnek a kisállatok. Mivel kis méretük miatt kevés tartalék tápanyaggal rendelkeznek, nagyon heveny lefolyású lehet egy-egy betegség. Ilyen esetben sürgősen keressük állatorvosunkat! Ilyenkor az egyik legfontosabb, hogy kényszertápláljuk őket, miközben kikezeljük az alapproblémát. Az étvágytalanság mellett hasmenést, nyálzást is megfigyelhetünk. A bélmozgások lassulnak, mely miatt a baktériumok túlszaporodhatnak a bélcsatornában. Ezen baktériumok által termelt toxinok pedig úgynevezett enterotoxaemiát okozhatnak, amely az esetek többségében az állat elhullását okozza.

Myxomatosis, a nyulak gyógyíthatatlan betegsége

Nyulak esetében nagyon gyakori és sokszor gyógyíthatatlan betegség az úgynevezett myxomatosis, amit a szúnyogcsípés során kaphatnak el a nyuszik. Ezért mindenképpen fontos egyrészt a szúnyogok elleni védelem a nyulak környezetében, valamint azok védőoltásainak beadatása.

A mxyomatosis legtöbbször komoly felső légúti tüneteket okoz, szövődményként sokszor kialakul tüdőgyulladás is. A füleken, szemek környékén, nemi szervek tájékán tömött csomók, duzzanatok alakulnak ki, mely mellett orrfolyás, könnyezés, szörcsögés is jelentkezik. Ellene a megelőzés a járható út, megbetegedés esetében gyakorlatilag nem sikeresek a gyógykezelések.

Az ellene ható oltóanyagot már 5 hetesen megkaphatják a nyuszik, melyet az első oltástól számítva 4 hét múlva meg kell ismételni. Az oltás fél évig érvényes.

Mivel többféle vakcina létezik, valamint tavasszal aktuális a védőoltások beadatása, (még a szúnyoginvázió előtt) kérjük, forduljon a Szegeden a Vezér Állatorvosi Központ állatorvosaihoz bizalommal további információért!

2014.08.01.